logo

logo

maanantai 30. tammikuuta 2017

Kaikenkokoisia kauppapaikkoja tarvitaan

Kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalainen HOK-Elanto


Pääkaupunkiseutu Suomen talouden veturina on alati kehittyvä alue, jossa väestökasvu luo jatkuvasti tarvetta uusien myymälöiden rakentamiselle. Käytännössä kaupan toimiala investoi noin yhden neliömetrin lisää liiketilaa aina yhtä uutta asukasta kohti. Pelkästään uusia päivittäistavarakauppoja tarvitaan PKS-seudulle vuosittain noin 10 000 m2.

Jo vuosisadan ajan HOK-Elanto on osallistunut pääkaupunkiseudun palvelujen kehittämiseen. Lähtökohtana on aina ollut liittää omat palvelut tiiviisti yhteiskuntarakenteisiin ja hyvien liikenneyhteyksien varrelle siten, että ne palvelevat mahdollisimman monia.

Asiakkaat ovat erilaisia ja heidän tarpeensa vaihtelevat. Sama ratkaisu tai palvelu ei sovi jokaiselle. Tästä syystä myös tulevaisuudessa tarvitaan kaiken kokoisia kauppoja aina kauppakeskuksista ja Prismakeskuksista aina pieniin lähellä sijaitseviin omaa naapurusota palveleviin Alepoihin saakka.

Työ on pitkäjänteistä ja vaatii kärsivällisyyttä. Kaupan rakentamista säädellään kaavoituksella. On tärkeää, että kauppa sijaitsee parhaalla mahdollisella tavalla myös suhteessa muuhun yhdyskuntarakenteeseen. Kauppa sijoittuukin jatkossa yhä useammin joukkoliikenteen solmukohtiin.

Erityisesti juuri suuret investoinnit raideliikenteeseen: Kehärata, Länsimetro, Pisara & Raidejokeri vetävät perässään uusia rakennushankkeita. Raiteiden varsille syntyy uusia kaupunginosia, joihin tarvitaan myös paikalliset lähipalvelut. Uudet kaupat rakennetaan usein hyvin tiiviisti osaksi uutta kaupunkirakennetta, jolloin hankkeet joudutaan ajattelemaan usein aivan uudella tavalla.

Hyvänä esimerkkinä tällaisesta uudesta ajattelusta on Lauttasaaren uusi liikekeskus. Ostoskeskus on samalla metroasema, mutta uuden sen alla on samalla jaetussa käytössä oleva pysäköintihalli ja päällä merkittävä määrä uusia asuntoja.

Ihan oman maailmansa muodostavat pääkaupunkiseudun vanhat ostarit, joista aika on ajanut ohi. Ne sijaitsevat hyvillä paikoilla, mutta niiden tonttien maankäyttö on tehotonta. Niissä toimivat palvelut eivät enää vastaa paikallista tarvetta ja rakennukset ovat usein päässeet teknisesti huonoon kuntoon.

Tällaisten ostareiden kehittäminen nykyvaatimusten mukaisiksi vaatii hyvää yhteistyötä paikallisten asukkaiden, ostarin omistajien, siinä toimivien yritysten ja kaupungin eri virastojen kanssa. HOK-Elanto on mukana useissa tällaisissa hankkeissa, joista esimerkkeinä Martinlaakson, Matinkylän ja vaikka Kannelmäen ostareiden kehityshankkeet.

Osuuskaupalla on yli 600 000 asiakasomistajaa ja HOK-Elannon tehtävä on ylläpitää ja kehittää kauppaverkostoaan kokonaisuutena heidän tarpeidensa mukaan. Se merkitsee sekä isojen yksiköiden tarjonnan lisäämistä että pienemmistä yksiköistä huolehtimista samalla kun arvioitaan vaikkapa verkkokaupan vaikutusta tarjontaan ja tuleviin tilatarpeisiin. Vuonna 2016 osuuskauppa avasi 20 uutta myymälää, joista valtaosa oli pieniä lähikauppoja.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti