logo

logo

tiistai 13. joulukuuta 2016

Biotalousinsinööri Hämeestä

Vararehtori Janne Salminen HAMK


Luonnonsuojelu, Ympäristönsuojelu, kehitysapu, kestävä kehitys, ympäristöliiketoiminta, cleantech, biotalous, kiertotalous, jakamistalous... Tämä rimpsu kertoo ihmisen huolesta ympäristöstään, talouden kehittymisestä ja omasta hyvinvoinnistaan lokaalisti ja globaalisti. Se on myös karkea terminologinen kehityskulku viimeisen 50 vuoden ajalta tieteen, teknologian ja myös politiikan kehittymisestä asian ympärillä. Aluksi oltiin huolissaan isoista villieläimistä, maisemista tai äärimmäisestä köyhyydestä (nämä huolet ovat säilyneet), nyt mukana on enemmän myös sitä, miten asiasta tehdään myös kestävään bisnestä.

Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) on ollut tässä kehityksessä mukana koko neljännesvuosisadan toimintansa ajan. Niin on ollut tietysti koko 185 vuotisen historiansa. Kaikki kun alkoi meidän osaltamme vuonna 1840 Tammelan Mustialasta maatalouden korkeakouluopetuksen kehdossa Suomessa. Olemme toimineet luonnonvarojen ja ihmisen hyvinvoinnin kestävän kehityksen parissa moninaisin tavoin. Keräsimme toukokuussa 2016 koulutuksia, tutkimusta ja rakenteita, millä HAMK on osaltaan ollut helpottamassa ns. viheliäisten ongelmien (wicked problems) ratkaisua. Nimikkeet antavat pientä osviittaa, missä on oltu mukana ja mitä on tehty. Ja homma jatkuu ja kehittyy.

Uusimpana tekemisenä HAMKissa käynnistyy syksyllä 2017 biotalousinsinöörin koulutus



Mikäs juttu tämä nyt siten oikein on? No, koulutus on uusi ja se on insinöörikoulutusta. Tekniikan osaamista yhdistyy luonnonvara-alan ja kiertotalouden osaamisiin. Koulutus perustuu modernin digitalisaation hallintaan. Tämä taas tarkoittaa tietotekniikkaa, esineiden internetiä, älykästä teknologiaa ja tiedon hyödyntämistä. 

Koulutus lähtee siitä, että opiskelija perehtyy biotalouden saloihin osaongelmien ratkaisemisen kautta. Osaongelmat löytyvät biotalouden arvoketjujen ja niiden toiminnan kehittämisen piiristä. Osaajat siis keskittyvät uusien tuotteiden ja ratkaisujen tekemiseen. Myös alan yrittäjyyttä opiskellaan. 

Koulutusta suunnitellaan yhdessä Luonnonvarakeskuksen asiantuntijoiden ja alan yritysten kanssa. Hommaan osallistuvat myös kansainväliset korkeakoulukumppanimme Feevalen yliopistosta Brasiliasta ja Via University Collegesta Tanskasta. Biotalousinsinöörikoulutus käynnistyy Forssassa ensi syksynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti