logo

logo

maanantai 5. lokakuuta 2015

Pakolliset energiakatselmukset turhaa sääntelyä vai kilpailuetuPakolliset energiakatselmukset
turhaa sääntelyä vai kilpailuetu

 

1.1.2015 tuli voimaan energiatehokkuuslaki, joka velvoittaa suuret yritykset suorittamaan energiakatselmuksen. Suureksi yritykseksi tämän lain piirissä katsotaan sellainen, joka työllistää koko konsernin osalta enemmän kuin 250 henkilöä (ml. ulkomaat) tai liikevaihto on enemmän kuin 50 miljoonaa euroa tai tase 43 miljoonaa euroa.

Tämä kirvoitti monenlaista keskustelua. Toisaalta laintarkoitus energiatehokkuuden parantamiseksi nähtiin hurskasteluna ja katselmustoimintaa lisärasitteena liiketoiminnalle. Olettamus oli, että energia-asiat kustannuskomponenttina ovat jo viritetty äärimmilleen tuloksenteon ja voitontavoittelun sanelemina. Toisaalta asiakkaani, joilla on ollut käytössä ISO14001 ympäristöjärjestelmä, ovat jo tarkkailleet energian ja vedenkulutustaan systemaattisesti. Yleinen mielipide lakia kohtaan olikin, että tämä viranomaisten ulkoistamaa tiedon keräämistä.

Kymmenisen energiakatselmusta myöhemmin voin kuitenkin todeta, että pelkästään asioiden kirjaaminen lain edellyttämällä tavalla nostaa säästökohteita esiin. Näitä on löytynyt yleensä helposti moninkertaisesti katselmustoiminnan kustannuksiin nähden. Suurin osa investoinneista maksaa itsensä takaisin parissa vuodessa. Lisäksi pelkästään käyttöteknisillä parannuksilla, kuten hallien pimentämisillä, on parhaimmillaan saatu konserniin 100.000 euron vuosisäästöt.

Ongelma yleensä on kiinteistöjen ja kohteiden suuri lukumäärä, pieni absoluuttinen koko ja hajautettu vastuu. Tällöin säästöt tuntuvat mitättömiltä yksittäin. Ilman energiakatselmusta näitä ei skaalata koko organisaation tasolle. Toisaalta ympäristöjärjestelmän luulisi tekevän nämä näkyviksi, mutta vasta katselmustoiminta laittaa säästöille hintalapun. Energiansäästö megawattitunteina ei puhuttele johtoryhmää yhtä selkeästi kuin eurot. Lisäksi ympäristöjärjestelmä on laajempi kokonaisuus kuin pelkästään energiankulutus, jolloin se ei saa tarvitsemaansa huomiota.

Väitän, että energiakatselmustoiminta on tuonut monelle yritykselle uutta mietittävää kannattavuuden parantamisen näkökulmasta. Tietoisuus myös näistä aiheista paranee myös asiakkaiden parissa.  Siksi uskon vahvasti, että kansainvälisessä kaupassa ISO50001 energiatehokkuusjärjestelmä tulee lyömään itsensä läpi ihan yhtälailla kuin ympäristöjärjestelmät aikanaan. Silloin energiatehokkuus ei ole pelkästään ekoteko, vaan se on myös kannattavuuskomponentti ja kilpailuetu.

Niklas Koskimies, energiajuristi ja auktorisoitu EV67
Expec Information Systems Oy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti