logo

logo

keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Valittiin nuorehko mies


Aalto-yliopiston elokuvaohjauksen professorivalintaa valmistelleen laitostyöryhmän puheenjohtaja Aleksi Bardy:
"Se on yllättävä valinta. Me olemme ehkä tottuneet Suomessa valitsemaan enemmän omasta kaveripiiristä ja tulee ehkä vähän shokkina että valitaan nuorehko henkilö joka tulee täysin meidän ympyröiden ulkopuolelta."

Tässä casessa neljän parhaan hakijan joukossa oli kolme suomalaista naista - ei niin nuorehkoja, mutta CV:t melko pitkiä. Bardy korostaa, että valinnassa ei ollut kyse "cv:n pituudesta" vaan kokonaisarviosta hakijoiden pätevyydestä, sopivuudesta, innokkuudesta ja näkemyksellisyydestä. Eli jo parikymmentä vuotta alalla olleet kovan luokan ammattilaiset (naisia) eivät ole päteviä, sopivia, näkemyksellisiä eikä innokkaita. 

Tämä vastaava arviointi toimii samalla tavalla perinteisessä teollisuudessa,  palvelusektorilla, muissakin oppilaitoksissa ja jopa edunvalvonnassa: keski-ikäiset asiantuntijat (naiset) sanotaan irti tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Mutta sopivat asiantuntijat (miehet, ei aina niin nuorehkojakaan) usein säilyttävät pestinsä ankeinakin aikoina.

Näin se tasa-arvo toteutuu. Keski-ikäiset pätevät ja työlleen omistautuvat naiset saavat mennä. Otetaan tilalle nuorehkoja henkilöitä (=miehiä), jotka ovat sopivia ja innokkaita, jopa näkemyksellisiä.
Palataanko työmarkkinoilla 60 vuotta taaksepäin eli 1950-luvulle, jolloin koulutetutkin naiset usein hoitivat lapsia kotona aina kuopuksen lakkiaisiin saakka? 

Eipä ole case kunniaksi Aalto-yliopistolle.

Tuula Pohjola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti