logo

logo

tiistai 2. helmikuuta 2016

Informaatiota, disinformaatiota, trollisivustoja - nyt pitäisi se tolkku löytyä

Muutama päivä sitten julkaistu tutkimus osoitti, että suomalaiset nuoret eivät suinkaan usko kaikkea, mitä netistä löytyy. Kriittinen lähdetarkistus on aina paikallaan kaikilla nettijuttuja lukevilla.

Tämän päivän ilmiö näyttää olevan kisailu siitä, kuka hurjimman (turvapaikanhakijoihin liittyvän) jutun nettiin kirjoittaa. Huolestuttavaa tällaisen kirjoittelun eli disinformaation lisäksi on se, että luku- ja ajattelutaitoiset ihmiset kritiikittömästi uskovat näitä tarinoita ja sen lisäksi 'peukuttavat' ja jakavat niitä somessa. Ja trollisivustojen määrä on aika iso - twitterissä oli listattu ansiokkaasti näitä sivuja.

Se on pelkoa - sanovat asiantuntijat. Mitä me oikeastaan pelkäämme? Muutosta. Me pelkäämme muutosta. Tämä muuutoksen pelkääminen ja siitä kumpuavat tarinat ovat nyt aiheuttaneet ihan kummallisen tilanteen erilaisissa viestintäkanavissa: niin sanottu "päähänlyöntikilpailu" äänekkäiden ääripäiden välillä on saanut melkoiset mittasuhteet.

Presidentti Niinistön jakama Iisalmen Sanomien kolumni tolkun ihmisistä osui niin nappiin. Me suuri enemmistö olemme keskellä tätä sanasotaa. Ja tämä taistelu alkaa jo kuvottaa. Asiat asioina ja ylimääräiset energiat johonkin tähdelliseen yhteiskuntaa hyödyttävään projektiin.

Ja mediankin pitäisi löytää oikea journalistinen ote - nyt näitä ylilyöntejä on viestinnän ammattilaistenkin keskuudessa allekirjoittaneen mielestä liian paljon.

Eiköhän me suuri enemmistö nyt laiteta piste tälle trollailulle - mehän olemme tolkun ihmisiä.

Tuula Pohjola


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti